Mød Saskia / VERITAS ambassadør

list i: Sytips

Mød svenske Saskia med et utrolig unikt og farverigt syunivers. Saskia bor i Århus, har sin egen Youtube kanal, hvor hun deler tips og tricks. Læs mere om Saskia her:

Introduktion af dig selv

 Mitt namn är Saskia Kjellström och jag är halvt italiensk och halvt svensk men bor i Aarhus i Danmark tillsammans med min flickvän. Jag är utbildad från den kreativa ledarskapsskolan Kaospiloterna och jag är allmänt svag för allt som glittrar.

35.jpg

@saskeyestudios

Hvornår begyndte du at sy, og hvad fik dig motiveret?

Jag började sy mycket för cirka 6 år sen men egentligen har jag nog alltid sytt lite. Det är en kunskap som gått i generation i min familj speciellt på det italienska sidan. När jag var yngre handsydde jag mest, tex kläder till mina Barbies. Idag är det utan tvekan det som fyller mest i mitt liv för det är också det som gör mig gladast. Att jag började sy mycket var på grund av att jag gick igenom en svår depression och kom fram till att jag behövde något i min vardag som jag alltid kunde gå till utan att vara beroende av någon annan. Jag har senare fått diagnosen adhd så då gav det stor mening att jag behövde en plats för min kreativitet, rastlöshet och behov för hälsosamma dopaminkickar. Sen har jag också alltid älskat kläder men varit emot dagens modeindustrin, så genom att sy av återanvända material har jag själv kunnat skapa en miljövänlig men samtidigt personlig garderob.

Hvilken funktion på din Bessie symaskine er du gladeste for?

Jag älskar den automatiska trådklipparen. Tidigare fick jag ofta problem när jag glömt klippa trådar som sen fastnade i andra sömmar. Men jag är också riktigt svag för alla de roliga broderierna som delfinerna och stjärna och sen har gjort fina personliga presenter sen jag fick min Bessie, där jag har broderat vänners namn med bokstäverna på band som jag knutit runt gåvorna. Det ser otroligt proffsigt ut!

Hvilket syprojekt er du mest stolt af??

När jag precis började sy mycket så bestämde jag mig för att jag ville sy det svåraste och roligaste jag kunde kunde tänka mig; en gala kjole. Så jag åkte till Italien och sydde med min mormor i tre uger över en vinterferie och skapade en fantastik klänning av gamla sidenbitar från hennes sylager. En hel vecka gick åt att brodera blommor med pärlor och paljetter. Klänningen hade jag sen på mig när jag tog min examen från Kaospiloterna.

Hvad er dit næste syprojekt?

Fantastiskt nog är det ett av de roligaste syjobb har haft en så länge. Jag ska sy en klänning till en svensk tv-profil som ska ha den på till sitt framträdande i ett av Sveriges mest sedda sommarprogram. Det kommer vara en absurd men kul känsla att se det!

3 fun facts?

1. Jag kom till semifinal i DM i Catan i Aarhus 2019

2. Jag har en gång fått en bukett blommor av min idol, Silvana Imam

3. Om jag inte blivit designer så skulle jag ha blivit författare eller psykolog.

Hvilke syprofiler bliver du mest inspireret af?

Jag blir mest inspirerad av dem som syr något annorlunda, något jag kanske inte har sett förut eller som verkligen uttrycker deras egen stil. Till exempel:

@geri_in_stitches

@thenavarose

Jag älskar också @jennyskavlan för hennes upcycling och humor.

Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Januar Februar Marts april Maj Juni Juli august september Oktober november december