Gratis fragt og lynhurtig levering til døren!

Oplægning af jeans med original kant

Hvis dine jeans/cowboybukser/alm. bukser er for lange, så er det en god idé at lægge dem op. Det er nemt, og kræver ikke de store sy-færdigheder eller remedier. Og du får et super fint resultat.

Jeans/cowboybukser er tit efterbehandlede når de er syet, for at opnå et slidt og råt look. De er måske også syet med speciel cowboytråd i en kontrastfarve, og det kan være svært at finde og at opnå præcis samme farve og resultat, hvis kanten klippes af. Det vil selvfølgelig være rigtig ærgerligt. Så hvis du ønsker et resultat, hvor din oplægning skal se så naturlig ud som muligt, og hvis du ønsker at beholde den oprindelige kant, så er denne metode rigtig god.

For den øvede syerske, tager det ca. et kvarters tid. Hvis du er nybegynder, skal du måske bruge en halv times tid.

Til opgaven skal du bruge følgende:

  • Dine bukser (naturligvis)
  • Almindelig sytråd
  • Knappenåle
  • En saks (vi bruger den fantastiske Kai-saks)
  • En symaskine
  • Evt. en overlocker

Til denne opgave bruger vi Toyota SuperJ17, da motoren er ekstra kraftfuld, og derfor super god til at sy i kraftigt stof, så som cowboy og fløjl eller andre kraftige typer stof.

Så går vi i gang.

Start med at tage bukserne på, fold dem op, ret mod ret, til den ønskede længde og sæt en knappenål i bagpå.

Tip! Tag evt. et par sko på, du vil bruge sammen med jeans’ne. Så er du sikker på du får den helt perfekte længde.

Mål stykket fra nederste kant til og med den originale kant (se billede). I dette tilfælde er det 5 cm. og dette skal du dele med to. Så dvs. 2,5 cm.

Fold bukserne ned så du nu har 2,5 cm. fra nederste kant op til før den originale kant.

Sæt knappenåle i hele vejen rundt. Vær opmærksom på at få sat sidesømmene lige over hinanden, så start evt. med at sætte knappenåle i her. Når det er gjort, er du klar til at sy.

Tip! Benyt friarmen på symaskinen, og træk buksebenet på den. Det kræver blot, at du afmonterer den lille værktøjskasse, som sidder på symaskinen. På de fleste symaskiner, skal man skubbe den mod venstre, for at få den af.

Nu skal du sy lige under kanten, hele vejen rundt. Når du har gjort det, skal du vende folden rundt (altså så den ligger indvendigt i buksebenet) og stryge den.

Tip! Skift din trykfod ud med en lynlås-trykfod, og stil på symaskinenålsen, så det bliver muligt for dig at sy så tæt på kanten som muligt.

Nu har du en fold liggende inde i buksebenet. Hvis den kun lige er et par centimeter, kan du bare lade den være, som den er. Det kan være smart, hvis du på et tidspunkt ønsker at gøre bukserne længere igen. Men hvis det er en høj fold, kan det være generende, og derfor en god idé at klippe noget af.

Hvis du har en overlocker, kan du benytte denne til at skære det overskydende stof af. Hvis du ikke har en overlocker, så skal du klippe så meget af, at du har ca. 1 cm. op til kanten. Herefter kan du zigzagge kanten, for at undgå at den trevler.

Hvis du vil være sikker på, at den indvendige fold ikke popper frem når du tage bukserne på, kan du vælge at sy et par sting i sidesømmen, for at fastgøre folden.

Du kan også vælge at lave en såkaldt ’stitch in the ditch’, altså lave en stikning i fordybningen, lige over den originale stikning. Vælg en trådfarve der er så tæt på buksernes farve som muligt, så man ikke bemærker stikningen.

OBS! Det er ikke nødvendigt at lave denne stikning – du kan evt. bruge bukserne og se om det bliver et problem og efterfølgende sy i fordybningen.

Færdig! Nu har du en oplægning der er så godt som usynlig + du har bevaret den originale slidkant. Win-win 🙂

Share this postSkriv et svar